Finland schrijft voetbalhistorie met EK-Debuut

Na de overwinning op Liechtenstein vrijdag 15 november was het onwerkelijke waarheid geworden voor Finland. Na een kwalificatie met pieken en dalen kwam het neer op de beslissende wedstrijd tegen Liechtenstein met als hoofdprijs een EK-ticket voor het EK 2020. Toen het eindsignaal klonk konden de Finse supporters hun vreugde niet onder stoelen of banken zetten en werd het veld bestormd door dolgelukkige Finse supporters.

Kwalificatiereeks

Finland begon hun EK-kwalificatie droom met een valse start door te verliezen van topfavoriet Italië in de groep. Vervolgens werd er vier keer op rij gewonnen van de landen Armenië, Bosnië Herzegovina, Liechtenstein en Griekenland daarna verliep kwalificatie door 2 verliespartijen achter elkaar wat minder. Gelukkig wist het elftal van Finland zich weer te herpakken door bij de laatste 3 kwalificatiewedstrijden 6 punten te pakken. Waar heeft Finland dit succes aan te danken vragen velen zich af. Deze kwalificatiereeks stak er één speler met kop en schouders bovenuit “Premier League wonder Teemu Pukki”. Van de 15 goals die Finland heeft gemaakt deze kwalificatiereeks staan er 9 op de naam van Pukki waardoor Finland zich voor het eerst in de geschiedenis voor een eindtoernooi plaatst. Het land Finland zal deze zomer in het teken staan van voetbal.

Het succes achter de kwalificatie van Finland

In het verleden golden Jari Litmanen en Sami Hyypiä als vaandeldragers vandaal dragers van het Finse voetbal toch hebben ze Finland nooit op het sleeptouw naar een eindtoernooi weten te halen. Daarom is dit een buitengewone prestatie van de Finse selectie die geen wereldster bevat maar een hecht team is. De trainer Markku Kanerva wist het team goed te laten voetballen door een hechte band onder de spelers te creëren. Markku Kanerva heeft hiervoor ook de O-21 selectie van Finland getraind waar toen de tijd veel huidige basisspelers in de selectie zaten. Teemu Pukki sprak met veel lof over de bondscoach die de selectie op zijn best heeft laten spelen door de goed gecreëerde band met de spelers. Ook heeft Finland goud in handen met premier league spits Teemu Pukki die maar liefst 9 keer wist te scoren in de kwalificatie. Door zijn 6 doelpunten voor Norwich city in de Premier League was hij de meest logische optie voor de spitspositie. Op doel staat bij Finland de betrouwbare sluitpost van Bayer Leverkusen Lukáš Hrádecký die sinds de zomer van 2018 in de basis staat voor de club uit Leverkusen

Hoe doen debutanten het op het EK?

Met als dit jaar Finland en de nog kans hebbende Kosovo als mogelijke debutant zijn er dit jaar weer landen die voor het eerst het Europees toneel betreden. Wat zijn de verwachtingen van een EK-debutant dit kunnen we inschatten door terug te blikken op vorige debutanten. Het EK in 2016 was een toernooi waarbij veel debutanten deelnamen waaronder: Slowakije, IJsland, Wales, Albanië en Noord-Ierland. 4 van de 5 debutanten hebben dat jaar de groepsfase overleefd helaas sneuvelde Albanië wel al in een vroeg stadium. Nieuwkomers IJsland en Wales wisten het nog verder te schoppen. IJsland strandde met hun welbekende stadionkreet in de kwartfinale, maar Wales met sterspeler Gareth Bale wist het wel tot de halve finale te schoppen waarna ze met 2-0 verloren van huidig EK-winnaar Portugal. Het ziet er dus positief uit voor debutant Finland met sterspeler Pukki dit EK maar voorlopig zullen de Finse fans de al trots om dit prachtige toernooi bij te wonen.

Menu