Hoe gaat Nederland het EK voetbal 2020 winnen?

Na 6 jaar is het Nederlands elftal eindelijk weer geplaatst voor een eindtoernooi. In 2014 waren we er voor laats bij toen de bronzen plak werd gepakt. Na het mislopen van het EK in 2016 en het WK in 2018 is onder leiding van Ronald Koeman eindelijk weer succes te beleven voor de oranje leeuwen. De Nederlanders zijn optimistisch en verwachten een mooi toernooi aankomende zomer en dat moeten ze doen met deze 23-koppige selectie.

De Oranje selectie voor het EK voetbal 2020

In totaal zijn er 41 spelers geselecteerd door de bondscoach waaronder 14 debutanten. Met grote talenten zoals Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt en ervaren krachten zoals Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay werden grote successen behaalt in de Nations League en de EK-kwalificatie wat in de zomer van 2020 bezegeld moet worden met een Europees kampioenschap. Het groot en deel van het basiselftal van Oranje staat al vast, maar een aantal posities zijn nog onzeker vooral aan de flanken. De formatie zal 4-3-3 zijn met de punt naar achteren. Wij zullen kijken naar de selectie en welke spelers Ronald Koeman niet kan missen voor het aankomende toernooi. Als eerst zal naar de keepers gekeken worden.

De doelmannen van Oranje

De man onder de lat staat al vast dat is Jasper Cillessen die al jaren een betrouwbare sluitpost is voor oranje. De 56-voudig internationaal is een van de weinige die er in 2014 bij was en is door Ronald Koeman als nummer 1 uitgeroepen en dat zal niet snel veranderen nu die ook wekelijks op hoog niveau keept bij Valencia. Als tweede doelman is Marco Bizot een goede optie. Op dit moment wordt hij nog niet vaak opgeroepen of wordt die gebruikt als derde keus. Op dit moment keept de eerste doelman van AZ Alkmaar uitstekend en heeft hij de minste tegendoelpunten van de Eredivisie. De concurrent voor deze doelverdediger is op dit moment Jeroen Zoet, maar hij is op dit moment derde doelman bij PSV Eindhoven en is daarom niet meer in beeld voor Oranje. Voor de derde doelman zal een oud bekende opgeroepen worden die op dit moment de weg omhoog vindt in de Premier League bij Norwich City na een moeizame periode bij AJAX en AZ. Het gaat hier over de WK held uit 2014 namelijk Tim Krul oftewel de penalty killer. Het is algemeen bekend dat de eerste doelman moeite heeft met penalty´s stoppen waar de Hagenees weinig moeite mee heeft en ons eerder succes heeft opgelopen tijdens de kwartfinale tegen Costa Rica. Op het EK voetbal 2020 zal de Oranje selectie hem nodig hebben voor een eventuele penalty serie. Nu zullen de verdedigers uitgelicht worden.

De achterhoede voor het EK voetbal 2020

De rechtsachter
Misschien wel de meest besproken positie van het elftal is de rechtsachter. Na Denzel Dumfries kwam Joël Veltman ook niet overtuigend over. De laatste wedstrijd werd Quincy Promes opgesteld als alternatief wat die naar behoren invulde, maar tegen grote tegenstanders kan je hier niet mee aankomen door zijn gebrekkige verdedigende kwaliteiten voor een rechtsback. Nadat de talentvolle Dest voor de Verenigde Staten van Amerika heeft gekozen blijven de opties beperkt. De meest ideale optie zou Kenny Tete zijn, maar door gebrek aan speeltijd bij zijn huidige werkgever is die op dit moment geen optie. Daarom zou de bondscoach er goed aan doen om de rechtsachter van PSV en AJAX mee te nemen. De Amsterdammer kan ook centraal achterin spelen wat een extra optie geeft.

De centrale verdedigers
Vervolgens de centrale verdedigers waar wij een luxe hebben in de Oranje selectie. Met vier uitstekend presterende spelers. Virgil van Dijk is als aanvoerder al zeker van een plek in de basiselftal. De verdediger van Liverpool heeft een uitstekend jaar achter de rug waar hij uitgeroepen werd tot beste speler van Europa.  Op dit moment speelt Mathijs de Ligt naast hem centraal achterin, maar hij heeft hevige concurrentie van Stefan de Vrij die in Italië geroemd wordt om zijn voetballende kwaliteiten. Daarnaast moeten we Nathan Aké niet te kort doen die zich staande houdt in de Premier League. Tijdens de laatste interland tegen Estland was de Hagenees een van de uitblinkers op het veld. Eventueel zou hij ook op de linksback positie uit te voeten kunnen. Buiten deze vier namen zijn er weinig alternatieven daarom zal de oud-speler van onder meer Barcelona kiezen voor deze 4 spelers voor de positie centraal achterin.

De linksachter
Ten slotte de linksachter voor het Nederlands elftal. Op dit moment maakt Daley Blind daar de dienst uit. De laatste interlands heeft de AJAX-speler wat kritiek gekregen over zijn spel, maar de oud Feyenoord trainer houdt het vertrouwen in de ervaren Champions League speler die bij het WK in 2014 er ook al bij was en ook kan hij in het centrum uit de voeten. De concurrentie neemt toe met opkomend talent Owen Wijndal. Als hij deze lijn weet door te trekken zou die in de zomer al een kans kunnen maken bij de selectie. Op dit moment is Patrick van Aanholt de nummer 2 voor de linksback positie. De laatste interland kreeg die de kans en dat deed die naar behoren. Het is dus een lastig keuze voor de bondscoach, maar hij zal de voorkeur aan Daley Blind geven en als back-up zal de beste optie Owen Wijndal zijn om over de flanken te denderen.

De verdedigers die naar het EK voetbal 2020 gaan

Uiteindelijk zullen er acht verdedigers meegenomen worden naar het aankomende EK. En dat zullen naar verwachting de volgende spelers zijn: Joël Veltman,  Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Nathan Aké,  Matthijs de Ligt, Daley Blind en Owen Wijndal.

De middenvelders in de Oranje selectie
Hier begint het gepuzzel pas echt. Twee namen staan al vast in het basiselftal. Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong zijn verzekerd voor een plekje in de basis. Voor de derde plek op het middenveld gaat het tussen drie man waar Davy Pröpper nu de meeste kans lijkt te hebben op een plek in de basis. De middenvelder van Brighton Hove and Albion speelde tegen Noord-Ierland een uitstekende wedstrijd en lijkt de concurrentiestrijd te winnen van Marten de Roon. De middenvelder van Atalanta begon goed bij Oranje, maar valt de laatste wedstrijden tegen en de roep op Donny van de Beek is groot bij het Nederlandse publiek. De AJAX-middenvelder viel een aantal keer goed in, maar wanneer hij in de basis moest starten viel hij tegen. Daarmee blijft de laatste plek op het middenveld een groot vraagteken waar iedereen een andere mening over heeft. De Roon wordt meer gebruikt als verdedigende kracht in wedstrijden waar het Nederlands Elftal de mindere is. Zoals tegen de wereldkampioen Frankrijk of de rivaal Duitsland. Tegen tegenstanders waar Oranje veel de bal heeft zal er sneller gekozen worden voor Pröpper of van de Beek.  Zoals tegen Wit-Rusland en Estland waar vooral gedomineerd wordt. Daarom zal deze derde spot geen vaste naam kennen en zal Ronald Koeman per wedstrijd bekijken wie het meeste nodig is om uiteindelijk de drie punten in eigen zak te steken.

De zesde middenvelder
De zesde plek voor op de bank gaat tot nu toe naar Kevin Strootman die tegen Estland een prima indruk achterliet als invaller met een mooie assist op de debutant Myron Boadu. De voorkeur gaat voor de meeste mensen uit naar de aanvoerder van jong Oranje en AZ Teun Koopmeiners. Hij speelt de laatste maanden uitstekend en kan op interesse rekenen van grote ploegen. Hij heeft dezelfde speelstijl als de oud middenvelder van PSV Eindhoven. Koopmeiners heeft meer potentie en laat in wedstrijden tegen PSV en Manchester United een goede indruk achter, terwijl Strootman veel krediet heeft verloren in de kwalificatie reeksen voor het EK van 2016 en het WK voor 2018 waar hij wisselvallig presteerde. Een andere optie is Davy Klaassen die in de Bundesliga goed presteert. Vele kenners willen dat Ronald Koeman hem weer een kans geeft in Oranje. Zijn laatste interland dateert van 10 Oktober 2017 tegen Zweden. Tijdens een van de oefenwedstrijden zou hij weer een kans kunnen krijgen om te zien hoe hij ervoor staat. De laatste optie is de reserve aanvoerder van PSV. Pablo Rosario speelt de laatste wisselvallig, maar hij heeft de potentie om uit te groeien tot een topspeler die kans kan maken op een plekje bij de selectie.

De zes middenvelders die geselecteerd zullen worden

Uiteindelijk zal Ronald Koeman kiezen voor zes middenvelders. Een mix tussen talent en ervaren krachten en dat zullen naar verwachting de volgende namen zijn: Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, Marten de Roon, Davy Pröpper, Donny van de Beek en ten slotte Teun Koopmeiners.

De geselecteerde aanvallers voor het aankomende EK voetbal 2020

De rechtsvoor
Ten slotte de aanvallers waar de rechtsbuitens als eerste worden uitgelicht. De nummer 1 op dit moment lijkt Steven Bergwijn te worden. De buitenspeler die op dit moment kampt met een hamstringblessure en debuteerde onder Koeman. De buitenspeler van PSV krijgt concurrentie van een andere aanvaller uit de eredivisie. Dat is Steven Berghuis die een sterke seizoenstart beleeft bij een kwakkelend Feyenoord. Tijdens Noord-Ierland vulde de aanvoerder van Feyenoord dit goed in. Een andere concurrent voor die positie is Calvin Stengs die tegen Estland op deze positie uit de voeten kwam. De jonge aanvaller van AZ heeft een enorme potentie en bedragen van 40 miljoen worden al genoemd. Ronald Koeman heeft in ieder geval genoeg keus om de rechterflank te bezetten. Hij kan gaan voor een klassieke buitenspeler met Bergwijn en dan een rechtsback die achterin blijft hangen zoals Veltman of hij gaat voor een buitenspeler die van de rechterkant naar binnenkomt zoals Stengs en Berghuis met een opkomende back zoals Promes of Dumfries. De laatste keus is een speler die pas voor Nederland gekozen heeft. Mo Ihattaran is een van de meest talentvolle spelers uit de wereld en zal spoedig zijn debuut gaan maken. Het middenveld lijkt al vol dus een plek op de rechterkant is het meest logisch.

De linksvoor
Voor de linkerflank is wederom veel keuze voor de veldheer. De laatste interland vulde Memphis Depay dat in, maar die zal op het aankomende toernooi in aanmerking komen voor de spits      positie. De interland daarvoor speelde Promes op linksbuiten. Dat vervulde hij goed en hij zal een plekje in de selectie krijgen, omdat hij multifunctioneel inzetbaar is op beide flanken en op de back posities. De AJAX-speler heeft genoeg concurrentie voor de plek aan de zijkant. Denk maar is aan Ryan Babel.  De ervaren kracht van het Nederlands elftal die onder leiding van Ronald Koeman weer helemaal opgeleefd is in Oranje en belangrijk is geweest in de kwalificatie. De buitenspeler die onder Foppe de Haan Europees kampioen werd met jong Oranje lijkt zeker te zijn voor een plek in de selectie. Hij is eventueel inzetbaar in de spits zoals die tegen Noord-Ierland vervulde. Een speler die dicht bij een plaats in de selectie zit is Justin Kluivert. Hij maakte vorig jaar zijn debuut, maar sinds zijn vertrek naar AS Roma is die uit beeld geraakt en komt die niet meer aan spelen toe. De talentvolle buitenspeler werkt zijn wedstrijden vooral af in jong Oranje. Als hij het seizoen in Italië succesvol afsluit maakt hij zeker een kans op een plek in de selectie. Een talent dat minder gewaardeerd werd in Nederland is Dilrosun.  De aanvaller van Hertha BSC maakt indruk. Door blessureleed is zijn ontwikkeling wat stil komen te liggen, maar als hij de lijn doortrekt kan de bondscoach niet meer om hem heen.

De centrum aanvaller
De laatste positie in dit elftal is de spitspositie. De spits staat eigenlijk al vast. Het gaat vooral om de posities daaromheen die voor veel discussie zorgt. Memphis Depay is onomstreden in de basiselftal van Ronald Koeman. Na zijn debuut op het WK van 2014 tegen Australië viel de opmars in Oranje nog wat tegen, maar onder de oud Southampton trainer leefde hij weer helemaal op. Onder zijn leiding heeft hij al elf doelpunten gemaakt hij is ook op de linkerkant inzetbaar. Het aankomende EK voetbal 2020 moet het hoogtepunt van zijn carrière worden. De pinchhitter is waar de discussie het meest om gaat. De supporters zien Wout Weghorst het liefst door zijn goede vorm bij Wolfsburg en hij krijgt de gun factor mee. Terwijl de bondscoach het liefst vast houdt aan Luuk de Jong die belangrijk was in de thuiswedstrijd tegen de Noord Ieren. In ieder geval zal een van deze twee spelers een plek in de selectie krijgen. Een ander talent dat kans maakt op een plek in de selectie is Donyell Malen. De rappe aanvaller van PSV maakt furore dit seizoen en bij zijn debuut in Oranje was hij direct trefzeker. De laatste kans voor een plekje in de selectie is Myron Boadu die positieve indruk achter liet tegen Estland. De jonge aanvaller speelt een sterk seizoen en kan op interesse rekenen van clubs uit het binnen en buitenland.

De zes aanvallers
Genoeg opties om uit te kiezen dus, maar de bondscoach zal er 6 meenemen namelijk: Steven Bergwijn, Calvin Stengs. Memphis Depay, Luuk de Jong, Quincy Promes en Ryan Babel.

De 23-koppige selectie van Ronald Koeman

De Oranje selectie voor het EK voetbal 2020 zal er naar alle waarschijnlijkheid zo uit gaan zien:

Keepers: Jasper Cillessen, Marco Bizot en Tim Krul
Verdedigers: Joël Veltman, Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Nathan Aké, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Owen Wijndal.
Middenvelders: Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, Marten de Roon, Davy Pröpper, Donny van de Beek en ten slotte Teun Koopmeiners.
Aanvallers: Steven Bergwijn, Calvin Stengs. Memphis Depay, Luuk de Jong, Quincy Promes en Ryan Babel.

Menu