Bijzonder Barca tenue ter ere van 120 jarig bestaan

Met dit Barca tenue wilt FC Barcelona stilstaan bij hun 120 jarig bestaan en een statement maken omtrent de politieke onrust in Spanje en Catalonië. De vlag staat centraal op het nieuwe Barca tenue dat een ode is aan de Catalaanse historie van de stad en club. Het zit diep binnen ons, ook wel ‘Ho portem dins’. Met deze kreet heeft Nike samen met FC Barcelona dit nieuwe tenue uitgebracht.  

Barca tenue gedragen tijdens ‘El Clasico’

Binnenkort zullen sterren als Lionel Messi, Antoine Griezmann en onze eigen Frenkie de Jong schitteren in het geel met rode shirt. Dit Barca tenue wordt echter alleen tijdens bepaalde uitwedstrijden gedragen. Zo zal dit tenue van Barca naar alle waarschijnlijkheid gedragen worden tijdens de uitwedstrijd tegen Athletic Club de Bilbao, Atlético Madrid en als hoogtepunt tijdens de El Clasico in het Santiago Bernabéu van aartsrivaal Real Madrid. Barca tenues met een soortgelijke thema worden ook vaak gedragen tijdens Sant Jordi. Zo liet Nike een specifieke editie speciaal voor Sant Jordi lanceren in 2019. Dit is een traditionele feestdag in Barcelona dat elk jaar op 23 april gevierd wordt. Sant Jordi is een beschermheilige van Catalonië. Sant Jordi lijkt veel op onze valentijnsdag. Hierbij schenken de Catalaanse mannen en vrouwen elkaar rode rozen of boeken die verpakt zijn in papier en linten met de kleuren van de vlag van Catalonië, ook wel de Senyera vlag genoemd.

Barca tenues uit het verleden met hetzelfde thema 

Nike heeft begin 2019 al eens een speciaal shirt ontwikkeld voor FC Barcelona met het sint-joriskruis verwerkt in het design. Dit shirt was volledig wit met een rode kruis op de voorkant. Echter werd het shirt afgekeurd door het bestuur van FC Barcelona, omdat het te wit was en hen deed denken aan hun aartsrivaal, Real Madrid. Het laatste Barca tenue met dit thema werd gedragen in het 2013/2014 seizoen. Toen droegen Neymar Jr, Fabregas en Dani Alves nog met trots de Catalaanse kleuren.

Eervolle onderscheiding voor Barca spelers 

Naast Sant Jordi is er ook een eervolle prijs genaamd ‘Creu de Sant Jordi’. De Creu de Sant Jordi, in het Nederlands vertaald en bekend als het Sint-Joriskruis, wordt in Catalonië gezien als een zeer eervolle onderscheiding van de Catalaanse regering. Deze prijs is in 1981 ontstaan met het idee om personen te erkennen en eren die veel voor Catalonië hebben betekent. De prijs wordt altijd rond de feestdag van Sant Jordi uitgereikt, dat plaatsvindt op 23 april. Niemand minder dan Lionel Messi heeft deze eervolle onderscheiding in ontvangst mogen nemen in 2019. Hiermee is hij in de voetsporen van onze Johan Cruijff getreden, die in 2006 deze prijs in ontvangst mocht nemen. 

‘Mes que un club’ verbonden aan het nieuwe Barca tenue

Meer dan een club, dat is al jarenlang de slogan van FC Barcelona. Het motto van dit nieuwe Barca tenue, ‘Ho portem dins’, past hier dan ook perfect bij. FC Barcelona is meer dan gewoon een voetbalclub, het gaat om de trots van het behoren tot Barcelona en Catalonië. Dit is ook te zien aan de bijnaam Barça. De ç is een teken van trots voor de Catalaanse sprekers, waarvan de meeste culers zijn. Culers is een bijnaam voor FC Barcelona supporters. Het woord ‘Barça’ kan gezien worden als identiteitssymbool dat staat voor het respect, teamwerk, inzet, ambitie en nederigheid dat FC Barcelona vertegenwoordigt. Dit zijn de waarden die Barca meer dan zomaar een voetbalclub maken. Sinds dat FC Barcelona is opgericht, is het een plek voor mensen van over de hele wereld om samen te komen en te genieten van voetbal. Maar de club wil desondanks niet hun Catalaanse roots en cultuur vergeten. La Masia talent en vaste basiskracht Sergi Roberto zegt dat het een eer is om de vlag te dragen met de vier strepen op het shirt.

De Catalaanse trots vanuit het FC Barcelona logo

Dat FC Barcelona trots is op het behoren tot Barcelona en Catalonië is ook te zien aan het logo van de club, waarin het Sint-joriskruis en de Catalaanse vlag aanwezig zijn. Sint-Joriskruis is te herkennen aan de witte achtergrond met het rode kruis. Dit staat linksboven in het logo. Hiernaast is de Catalaanse vlag te zien, ook wel het wapen van de stad Barcelona. De Catalaanse vlag kenmerkt zich door de gele kleur met 4 rode verticale strepen. De onderkant van het logo bevat verticale strepen met de kleuren Granaatrood en donkerblauw. Dit zijn de kleuren van het Barca tenue waar FC Barcelona al meer dan 100 jaar in schittert. FC Barcelona staat ook wel bekend als de blaugrana. Deze Catalaanse woorden verwijzen naar de kleuren waarin ze spelen. De bal in het logo staat voor de unieke speelstijl van FC Barcelona.

Uiterlijk en details van het Barcelona tenue

Dit is het 4e Barca tenue van dit seizoen en dat is iets unieks, want FC Barcelona heeft nog nooit 4 tenues in een seizoen gedragen. De hoofdkleur van het tenue is geel, net als het Barca uit tenue waar FC Barcelona dit seizoen in zal spelen. Het Barca shirt bevat de basis template van Nike voor dit seizoen. Het shirt heeft 4 diagonale rode strepen. Deze strepen verwijzen naar de Catalaanse Senyera vlag. De vier rode strepen op de vlag zijn afkomstig van de bebloede vingers van de Catalaanse grondlegger Guifré el Pelós. Hij heeft destijds hard gestreden voor Catalonië en dat is te zien op het shirt. FC Barcelona wilt dat ook met trots laten zien. De vier rode strepen komen ook terug bij de FCB hoodie op de buidelzak en bij het FCB trainingsjack. Daarnaast is de hoofdsponsor ’Rakuten’ midden op het shirt in de kleur blauw te zien. Ook het Nike teken staat op de rechterborst in de kleur blauw en het logo van FC Barcelona staat natuurlijk op de linkerborst. Verder zijn er nog een aantal details op de mouwen. Zo staat er op de linkermouw het merk Beko en op de rechtermouw het logo van LaLiga. Op de achterkant is het logo van Unicef te zien, die al jaren wordt gesponsord door de club uit Barcelona. Het tenue wordt afgemaakt door de broek en sokken die geel van kleur zijn met rode accenten. 

Materialen Barca tenue 2019/2020

In dit FC Barcelona tenue maakt Nike gebruik van Nike Breathe en Dri-Fit materialen. De Dri-Fit technologie zorgt ervoor dat het tenue comfortabeler zit, scherper blijft en droger is. Door het Nike Breathe materiaal kan het zweet weg vervoerd worden van je huid. Ook heeft het een ademende functie wat ervoor zorgt dat je koeler en droger blijft. Het Barca tenue heeft een standaard pasvorm en het materiaal is van 100 procent gerecycled polyester.  

Damesteam in het unieke FC Barcelona shirt

Ook wordt dit Barca tenue, net als alle andere edities van dit seizoen, in een dames versie uitgebracht. Dus kunnen we binnenkort Ballon d’or winnares Lieke Martens ook aan het werk zien in de Catalaanse kleuren. 

Wil jij net als Frenkie de Jong, Lionel Messi en Lieke Martens schitteren in dit tenue? Kijk dan op voetbalschoenenmetsok.nl waar alle tenues te vinden zijn.

Menu